Διδάξτε στο παιδί σας να τιμά την πείνα και την πληρότητά του με διαισθητική διατροφή

44

Ο όρος διαισθητική διατροφή γίνεται πιο συνηθισμένος, αλλά τι ακριβώς σημαίνει και πώς μπορείτε να τον εφαρμόσετε; Το διαισθητικό φαγητό είναι μια μη διαιτητική προσέγγιση για τη διαχείριση της υγείας σας και τη βελτίωση της σχέσης σας με το φαγητό. Είναι μια διατροφική φιλοσοφία και νοοτροπία που διδάσκει στα άτομα να τιμούν την πείνα και την πληρότητά τους, να σέβονται το σώμα τους και να ζουν μια ζωή χωρίς δίαιτα.

Ενώ τα οφέλη της διαισθητικής διατροφής είναι πολλά για τους ενήλικες, δεν χρειάζεται να περιμένετε μέχρι την ενηλικίωση για να υιοθετήσετε αυτές τις συμπεριφορές. Ως γονιός, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε με το παιδί σας (και το βρέφος) για να το βοηθήσετε να εξελιχθεί σε ανεξάρτητους διαισθητικούς τρώγοντες.

Μια οικογένεια με δύο μικρά παιδιά μαγειρεύει μαζί ευτυχώς για να αντιπροσωπεύει το διαισθητικό φαγητό για τα παιδιά |  Vitacost.com/Blog

Γιατί έχει σημασία η διαισθητική διατροφή για παιδιά;

Τα παιδιά γεννιούνται από τη φύση τους διαισθητικοί τρώγων. Ωστόσο, χωρίς να το νοηματοδοτούν, πολλοί γονείς το επηρεάζουν με μικροδιαχείριση τι, πότε και πόσο τρώνε. Αυτό μπορεί να μοιάζει σαν να αναγκάζουν το παιδί τους να τελειώσει το φαγητό του και να χρησιμοποιούν το φαγητό ως ανταμοιβή ή μορφή τιμωρίας. Αν και αυτά τα πράγματα έχουν συνήθως καλές προθέσεις, μπορούν άθελά τους να διδάξουν στα παιδιά να αγνοούν τα σημάδια της πείνας και της πληρότητας και να αρχίζουν να συνδέουν κανόνες με το φαγητό.

Αυτή η σχέση με το φαγητό επηρεάζεται όχι μόνο από τους γονείς αλλά από την κοινωνία. Με τόσες πολλές πληροφορίες για τη δίαιτα και αρνητικές συζητήσεις για το φαγητό και το σώμα, πράγματα όπως η κακή εικόνα σώματος, η χρόνια δίαιτα και η εμμονή με το φαγητό, οι διατροφικές διαταραχές και τα προβλήματα βάρους δυστυχώς γίνονται ο κανόνας για πολλούς ανθρώπους.

Οι περισσότερες από τις προτεινόμενες λύσεις σχετικά με το πώς να ταΐζετε τα παιδιά επικεντρώνονται αποκλειστικά στην πρόληψη ανησυχιών για το βάρος και την υγεία, ενώ παραλείπουν ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα: τη διατήρηση μιας φυσιολογικής και υγιούς σχέσης με το φαγητό. Μεγαλώνοντας το παιδί σας να γίνει (ή να παραμείνει) ένας διαισθητικός τρώγων αφαιρεί την έμφαση στο τι τρώει και θεωρεί ότι το πώς τρώει είναι εξίσου σημαντικό. Αυτό μπορεί ενδεχομένως να τους σώσει από την εμπειρία των αγώνων που αναφέρθηκαν παραπάνω και να τους υποστηρίξει να έχουν μια υγιή σχέση με το φαγητό.

Πώς να μεγαλώσετε έναν διαισθητικό τρώγο

Ευτυχώς, με λίγη επιπλέον επίγνωση και προσπάθεια, μπορείτε να υποστηρίξετε το παιδί σας να διατηρήσει τις φυσικές διαισθητικές διατροφικές του συνήθειες.

1. Θυμηθείτε τον ρόλο σας.

Μπορεί να είναι εύκολο για τους γονείς να γίνουν υπερβολικά ελεγκτικοί και να χάσουν τα μάτια τους για το τι είναι υπεύθυνοι όταν πρόκειται να ταΐσουν τα παιδιά τους. Ο „κατανομή ευθύνης» είναι μια φιλοσοφία που αναπτύχθηκε από την Εγγεγραμμένη Διαιτολόγο και Διατροφολόγο Ellyn Satter για να αντιμετωπίσει αυτό ακριβώς το δίλημμα και να βοηθήσει στην ανάπτυξη ενός ικανού, διαισθητικού φαγητού.

Σύμφωνα με τον καταμερισμό ευθύνης, οι ρόλοι σας στη διατροφή του παιδιού σας είναι:

  • Επιλέγω τι το παιδί σας τρώει προετοιμάζοντας και παρέχοντάς του
  • Αποφασίζω πότε το παιδί σας τρώει και παρέχει σταθερά γεύματα και σνακ
  • Κάντε τις ώρες του φαγητού ευχάριστες και μοντελοποιήστε καλές διατροφικές συμπεριφορές

Από την άλλη πλευρά, είναι ο ρόλος του παιδιού σας να:

  • Αποφασίζω αν θέλουν το φαγητό που τους παρέχεται
  • Αποφασίζω πόσο από αυτό που θέλουν ή πρέπει να φάνε (έχοντας κατά νου ότι μπορεί να μην επιλέξουν κανένα από αυτά)
  • Μάθετε να τρώτε σύμφωνα με τις τροφές που παρέχετε και απολαμβάνετε

Ακολουθώντας τον καταμερισμό των ευθυνών, δεν καλύπτετε υπερβολικά τις διατροφικές προτιμήσεις ή τις απαιτήσεις του παιδιού σας, ούτε έχετε εμμονή με το αν παίρνει αρκετά (ή πάρα πολύ). Το να θυμάστε αυτούς τους ρόλους σας βοηθά να μάθετε να εμπιστεύεστε τη διαίσθηση του παιδιού σας και υποστηρίζει την ικανότητά του να αυτορυθμίζεται.

2. Επιτρέψτε την πρόσβαση σε όλα τα είδη τροφίμων.

Είναι σημαντικό να προσφέρετε στο παιδί σας πολλές υγιεινές τροφές όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Είναι επίσης καλή ιδέα να τους επιτρέψετε την πρόσβαση σε επιδόρπια και άλλες λιχουδιές. Όπως και οι ενήλικες, τα παιδιά λαχταρούν οτιδήποτε είναι περιορισμένο. Συμπεριλάβετε τακτικά επιδόρπια και άλλες λιχουδιές για να βοηθήσετε στην ομαλοποίηση των ζαχαρούχων, αλμυρών και λιπαρών τροφίμων. Αυτό μπορεί να αποτρέψει το παιδί σας από το να αισθάνεται στέρηση και υπερβολή.

3. Αφήστε το παιδί σας να είναι ο οδηγός.

Η όρεξη του παιδιού σας θα κυμαίνεται, όπως και η δική σας. Υπάρχουν φορές που θα θέλουν να φάνε ό,τι σερβίρετε και άλλες φορές που θέλουν μόνο μία ομάδα τροφίμων (ή τίποτα απολύτως). Και τα δύο μπορεί να είναι εντάξει! Εάν το παιδί σας δεν θέλει να φάει, αποφύγετε να το πιέζετε να το κάνει. Από την άλλη πλευρά, εάν το παιδί σας θέλει περισσότερο φαγητό από αυτό που περιμένετε, μην έχετε αυτόματα εκτός ορίων δευτερόλεπτα ή ένα σνακ. Το να τους επιτρέπετε όση ποσότητα ή λίγη τροφή επιθυμούν, τους βοηθά να τους διδάξετε να έρχονται σε επαφή με το σώμα τους, τιμώντας τα επίπεδα πείνας και κορεσμού τους και καλλιεργεί μια θετική και έμπιστη σχέση με το φαγητό.

4. Να είστε προσεκτικοί με τη γλώσσα σας γύρω από το φαγητό.

Η επισήμανση τροφίμων σε πράγματα όπως «καλά» και «κακά» δίνει στα τρόφιμα εσφαλμένες έννοιες. Διδάσκει στα παιδιά ότι πρέπει να αισθάνονται καλά όταν τρώνε ορισμένα πράγματα και να νιώθουν ενοχές ή ντροπή που θέλουν ή τρώνε κάτι που τους λένε ότι είναι «κακό» ή απαγορευμένο. Αντ ‚αυτού, δουλέψτε στο να διδάξετε στο παιδί σας πώς το φαγητό επηρεάζει το σώμα του. Μπορείτε να τους πείτε ότι ορισμένα τρόφιμα παρέχουν περισσότερη τροφή από άλλα, και μερικά είναι καλύτερα να τρώγονται με μέτρο. Ωστόσο, τονίστε ότι όλα τα τρόφιμα μπορούν να ενταχθούν σε μια υγιεινή διατροφή. Κάνοντας αυτό βοηθά τα παιδιά σας να δουν το φαγητό με πιο ουδέτερο και λιγότερο επικριτικό τρόπο και μπορεί να τα βοηθήσετε να είναι πιο αποδεκτά και να ενδιαφέρονται για μια ευρύτερη ποικιλία φαγητών.

5. Αξιολογήστε τη δική σας σχέση με το φαγητό.

Τα παιδιά σας μαθαίνουν συνεχώς από εσάς. Εάν ακολουθείτε αυστηρούς κανόνες διατροφής ή χρησιμοποιείτε ενοχλητική γλώσσα γύρω από το φαγητό ή το σώμα σας, αυτά μπορούν εύκολα να μεταφραστούν στο παιδί σας. Είναι σημαντικό να αξιολογήσετε και να αναγνωρίσετε οποιοδήποτε από τα δικά σας ζητήματα και κανόνες σχετικά με το φαγητό και να προσπαθήσετε να μην τα αφήσετε να επηρεάσουν τον τρόπο που ταΐζετε το παιδί σας.

Ως γονέας, επηρεάζετε το μέλλον της υγείας και της ζωής του παιδιού σας. Βοηθώντας το παιδί σας να διατηρήσει ή να γίνει ένα διαισθητικό φαγητό, του επιτρέπει να εμπιστεύεται το σώμα του και να ζει χωρίς κανόνες διατροφής πολύ καιρό αφού είμαστε εκεί για να ελέγξουμε το μενού. Με λίγη υπομονή, εμπιστοσύνη και μερικές τροποποιήσεις, μπορείτε να μεγαλώσετε έναν διαισθητικό τρώγο.

Προτεινόμενα Προϊόντα

Snackworthy Arizona Trail Mix |  Vitacost.com/Blog

Rhythm Superfoods Organic Cuuliflower Bites Buffalo Ranch |  Vitacost.com/Blog

Eat the Change Organic Mushroom Jerky Maple Mustard |  Vitacost.com/Blog

The post Μάθετε στο παιδί σας να τιμά την πείνα και την πληρότητά του με το διαισθητικό φαγητό εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο The Upside από το Vitacost.com.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar