Πώς η άσκηση βοηθά στην πρόληψη της άνοιας

49

Άνοια βρίσκεται σε άνοδο παγκοσμίως και αναμένεται να φτάσει 153 εκατομμύρια άνθρωποι μέχρι το 2050, από 57 εκατομμύρια το 2017, χωρίς να ανακαλυφθούν πρωτοποριακές θεραπείες. Η πάθηση είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου και ασθενειών στον κόσμο και οι κοινοί παράγοντες κινδύνου για την άνοια περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, τον διαβήτη και το κάπνισμα.

Αλλά μην αφήσετε αυτή τη ζοφερή προοπτική να σας αφήσει απελπισμένους. υπάρχουν πολύ αποτελεσματικοί τρόποι για να λάβετε προληπτικά μέτρα για τη μείωση του κινδύνου άνοιας. Και το να ξέρετε πώς να πάρετε την υγεία σας στα χέρια σας είναι ένα ενδυναμωτικό συναίσθημα.

Ένας ξεκάθαρος τρόπος για την πρόληψη της άνοιας είναι η τακτική άσκηση — κάτι που μπορεί πρόληψη και πιθανή αναστροφή της νόσουακόμη και σε χαμηλές ποσότητες ελαφριάς δραστηριότητας.

Ηλικιωμένη γυναίκα που πίνει νερό σε χαλάκι γιόγκα για να αντιπροσωπεύει την έννοια του τρόπου πρόληψης της άνοιας με την άσκηση |  Vitacost.com/blog

Τι είναι η άνοια;

Η άνοια δεν είναι μια ενιαία καθορισμένη ασθένεια αλλά μια συλλογή πιθανών αλλαγών όπως απώλεια μνήμης, γνωστική επιδείνωση και αλλαγές στη συνήθη προσωπικότητα που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει παρέμβαση στην απόδοση της εργασίας, στην ανεξάρτητη διαβίωση, στις κοινωνικές δεξιότητες ή στις αλλαγές της διάθεσης.

Η πιο γνωστή μορφή άνοιας είναι Η ασθένεια Αλτσχάϊμερ, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 70% όλων των περιπτώσεων άνοιας παγκοσμίως. Κατά την εξέταση προληπτικών μέτρων όπως η άσκηση, η έρευνα για την πρόληψη της άνοιας γενικά ή του Αλτσχάιμερ είναι πολύτιμη.

Πώς η άσκηση προλαμβάνει την άνοια

Υπάρχουν τόσα πολλά οφέλη από την τακτική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης πολλών ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης, οι μεταβολικές ασθένειες και ορισμένοι καρκίνοι. Μπορούμε με σιγουριά να προσθέσουμε την άνοια και τη γνωστική έκπτωση σε αυτήν τη λίστα.

Η έρευνα για την άσκηση ως δραστηριότητα που τονώνει τον εγκέφαλο συνεχίζεται εδώ και αρκετό καιρό. ο δήλωσε η Mayo Clinic το 2011 ότι «η ταχέως αναπτυσσόμενη βιβλιογραφία υποδηλώνει έντονα ότι η άσκηση, ειδικά η αερόβια άσκηση, μπορεί να μετριάσει τη γνωστική εξασθένηση και να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας».

Πηγαίνετε στο πιο πρόσφατα, και τα στοιχεία συνέχισαν να συσσωρεύονται. Τον Ιανουάριο του 2022, μια μελέτη δημοσιευτηκε σε The Journal of the Alzheimer’s Association διαπίστωσε ότι η άσκηση αυξάνει τα επίπεδα πρωτεΐνης που αποδεικνύεται ότι ενισχύει τις οδούς μηνυμάτων μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων μέσω των συνάψεων. Ακόμη και για εκείνους τους ανθρώπους που εμφανίζουν ήδη σημάδια πλακών, μπερδέματα και άλλα σημάδια γνωστικής νόσου, η προστατευτική δράση της άσκησης και η ειδική αύξηση της πρωτεΐνης ήταν αποτελεσματική. Αυτή η επίδραση μπορεί να είναι ένα θεμελιώδες μέσο για την αποτροπή της άνοιας.

Εκτός από αυτήν την πρόσφατη ανακάλυψη, μια αφθονία άλλες μελέτες βρήκα ότι τα αυξημένα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Τα συναρπαστικά νέα είναι ότι η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο άνοιας κατά ένα εκπληκτικό ποσοστό 30% έως 80%. Είναι σαφές ότι το να αφιερώνουμε χρόνο για σωματική δραστηριότητα είναι απίστευτα πολύτιμο για την καταπολέμηση των αυξανόμενων ποσοστών άνοιας.

Πώς να αποτρέψετε την άνοια με την άσκηση

Οποιοσδήποτε τύπος τακτικής σωματικής δραστηριότητας είναι ευεργετικός για την πρόληψη της άνοιας. Η έρευνα δείχνει ότι ακόμη και χαμηλές ποσότητες δραστηριότητας έντασης φωτός είναι επαρκείς. Επιπλέον, απόδειξη του ωφέλιμου Τα αποτελέσματα της τόνωσης του εγκεφάλου μπορούν να παρατηρηθούν σε μόλις 6 έως 8 εβδομάδες.

Το να το κάνετε πράξη σημαίνει να επιλέξετε μια δραστηριότητα που σας αρέσει και να δεσμευτείτε σε αυτήν. Θα μπορούσε να είναι περπάτημα, ποδηλασία, κολύμπι, κηπουρική, προπόνηση δύναμης ή οργανωμένα ομαδικά αθλήματα ενηλίκων. Η έναρξη σε οποιαδήποτε ηλικία θα οδηγήσει σε αποτελέσματα. Πολλές από αυτές τις μελέτες έχουν γίνει σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που είναι πιο πιθανό να σκέφτονται τη μελλοντική γνωστική τους υγεία. Φυσικά, όσο πιο νέοι ξεκινάτε και παραμένετε συνεπείς, τόσο πιο πιθανό είναι να αποφύγετε την άνοια και άλλες μορφές ασθένειας επίσης.

Η πιο διεξοδικά μελετημένη μορφή άσκησης για την πρόληψη της άνοιας είναι η καρδιαγγειακή προπόνηση. Οποιαδήποτε μορφή κίνησης που αυξάνει τον καρδιακό σας ρυθμό θεωρείται καρδιαγγειακή άσκηση, επομένως περιλαμβάνεται και η προπόνηση ενδυνάμωσης που περιλαμβάνει κυκλώματα ή μικρότερες περιόδους ανάπαυσης.

Η καρδιαγγειακή άσκηση έχει δύο σημαντικά οφέλη: ενισχύει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και μειώνει τον καρδιακό σας ρυθμό ηρεμίας. Ένας φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός ηρεμίας είναι 60 έως 80 παλμοί ανά λεπτό (bpm). ΕΝΑ Ο υψηλότερος καρδιακός ρυθμός ηρεμίας (RHR) έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο άνοιας. Οι ενήλικες που είναι σχετικά υγιείς μπορεί να έχουν RHR κάτω των 60. Τα υψηλότερα ποσοστά, προς το εύρος 80 και άνω, συνδέονται με κινδύνους για την υγεία, όπως το μεταβολικό σύνδρομο. Για άτομα άνω των 65 ετών, το RHR άνω του 80 είναι φτωχό.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο καρδιακός ρυθμός μπορεί να οδηγήσουν σε άνοιαλόγω έλλειψης αίματος και οξυγόνου στον εγκέφαλο. Καθιστικά άτομα έχουν τουλάχιστον 30% αυξημένο κίνδυνο άνοιας και είναι οι πιο πιθανό να έχουν υψηλότερους καρδιακούς παλμούς ηρεμίας. Η φλεγμονή, το υψηλό σάκχαρο στο αίμα και η υψηλή χοληστερόλη είναι άλλοι παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στην άνοια – όλοι οι κίνδυνοι για την υγεία που καταπολεμούνται με επιτυχία με την καρδιαγγειακή άσκηση.

Δραστηριοποιηθείτε ανεξάρτητα από την ηλικία σας

Το να είσαι δραστήριος όταν είσαι μεγαλύτερος συνοδεύεται από μια πληθώρα πλεονεκτημάτων, όπως πιο εκτεταμένη ανεξάρτητη ζωή, μειωμένο κίνδυνο ασθένειας, καλύτερη υγεία των οστών και λιγότερες πιθανότητες για κατάγματα, καλύτερη υγεία του εγκεφάλου και φυσικά υψηλότερη ποιότητα ζωής. Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα χρόνια του λυκόφωτος είναι φτιαγμένα για να είσαι δραστήριος—κάτι που οι ερευνητές αποκαλούν «ενεργητική υπόθεση παππού και γιαγιάς

Ασκηθείτε ειδικά στα τελευταία σας χρόνια βοηθά στη διατήρηση και βελτίωση των μυών και του χόνδρου, απελευθερώνει αντιοξειδωτικά, καταπνίγει τη φλεγμονή, επισκευάζει τα κύτταρα, μειώνει τα αποθέματα λίπους και αυξάνει τη ροή του αίματος. Βρείτε, λοιπόν, κάτι που σας αρέσει να κάνετε και κάντε το συχνά—αυτός είναι ο τρόπος της εξέλιξης που βοηθά στην παράταση της ζωής ως υγιείς, ζωντανοί ηλικιωμένοι που απολαμβάνουν τα υπόλοιπα χρόνια τους με άθικτη σωματική και πνευματική δύναμη.

Προτεινόμενα Προϊόντα

Συμπλήρωμα Neuriva Brain Performance |  Vitacost.com/blog

Γνωστική Υποστήριξη Vitacost Synergy |  Vitacost.com/blog

Quincy Bioscience Prevagen |  Vitacost.co/blog

The post Πώς η άσκηση βοηθά στην πρόληψη της άνοιας εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο The Upside από το Vitacost.com.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar