Πώς να ερευνήσετε ένα βιβλίο μη λογοτεχνίας: 5 συμβουλές για συγγραφείς – Τζέρι Τζένκινς

Το ότι φτάσατε εδώ μου λέει ότι έχετε ένα μήνυμα που θέλετε να μοιραστείτε σε ένα βιβλίο.

Ανυπομονείτε να ξεκινήσετε να γράφετε, αλλά πρώτα πρέπει να κάνετε κάποια έρευνα.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν είσαι σίγουρος πώς να κάνετε έρευνα για ένα βιβλίο μη μυθοπλασίας.

Μπορεί ακόμη και να αναρωτιέστε αν η έρευνα είναι τόσο σημαντική.

Μπορεί να είστε εξαιρετικός συγγραφέας, αλλά ακόμα και ένα μικρό πραγματικό λάθος μπορεί να σας κοστίσει την αξιοπιστία των αναγνωστών σας.

Τον τελευταίο σχεδόν μισό αιώνα, έχω γράψει 200 ​​βιβλία, 21 από αυτά Νιου Γιορκ Ταιμς κορυφαία σε πωλήσεις. Άρα θα έπρεπε να μπορώ να γράψω ένα βιβλίο για τον τομέα της εξειδίκευσής μου – συγγραφή και δημοσίευση – βασισμένο μόνο στην εμπειρία μου, σωστά;

Λανθασμένος.

Δεν θα τολμούσα να γράψω ένα τέτοιο βιβλίο χωρίς να ερευνήσω προσεκτικά κάθε λεπτομέρεια. Διότι αν κάνω λάθος ένα γεγονός, η αξιοπιστία μου φεύγει από το παράθυρο. Και θα έφταιγα μόνο η τεμπελιά μου.

Η ενδελεχής έρευνα μπορεί να διαφοροποιήσει το βιβλίο σας – το μήνυμά σας – από τον ανταγωνισμό.

Καθώς ερευνάτε, προσδιορίστε προσεκτικά:

  • Πόσες λεπτομέρειες πρέπει να περιλαμβάνονται στο βιβλίο σας
  • Είτε ακόμα κι αν είναι ενδιαφέρον, είναι σχετικό;
  • Να παραμείνετε αντικειμενικοί και να μην παραμορφώνετε τα αποτελέσματα για να ευνοήσετε τις απόψεις σας
  • Για να χρησιμοποιήσετε την έρευνα ως καρύκευμα και όχι ως κύριο πιάτο (το μήνυμά σας)

Καθώς υφαίνεις στα ευρήματά σου, πάντα σκέψου πρώτα αναγνώστης. Αυτός είναι ο χρυσός κανόνας της γραφής.

Η δουλειά σας είναι να επικοινωνείτε τόσο συναρπαστικά ώστε οι αναγνώστες να γοητεύονται από την πρώτη στιγμή. Αυτό είναι τόσο σημαντικό για τα εγχειρίδια και τα βιβλία αυτοβοήθειας όσο και για τα απομνημονεύματα.

5 Συμβουλές για την έρευνα του βιβλίου σας χωρίς λογοτεχνία

1. Ξεκινήστε με ένα περίγραμμα

Ενώ ο μισός περίπου πληθυσμός των μυθιστοριογράφων που αυτοαποκαλούνται Παντσέρηδες (όπως εγώ), που γράφουν δίπλα στο παντελόνι τους ως διαδικασία ανακάλυψης, μπορεί να ξεφύγει χωρίς περίγραμμα, αυτό δεν ισχύει για τους συγγραφείς μη μυθοπλασίας.

Δεν υπάρχει υποκατάστατο για ένα περίγραμμα εάν γράφετε μη μυθοπλασία.

Αφού αποφασίσετε τι θέλετε να πείτε και σε ποιον θέλετε να το πείτε, ήρθε η ώρα να αρχίσετε να δημιουργείτε το περίγραμμά σας.

Όχι μόνο το απαιτούν οι συντάκτες αντιπροσώπων και αποκτήσεων, αλλά επίσης δεν μπορείτε να συντάξετε μια πρόταση χωρίς περίγραμμα.

Επιπλέον, ένα περίγραμμα θα σας κρατήσει σε καλό δρόμο όταν η γραφή γίνεται σκληρή. Το καλύτερο από όλα, μπορεί να χρησιμεύσει ως οδηγός έρευνας για να σας κρατήσει συγκεντρωμένους στην εύρεση αυτού που πραγματικά χρειάζεστε για το έργο σας.

Τούτου λεχθέντος, μην γίνεσαι σκλάβος στο περίγραμμά σου. Εάν κατά τη διαδικασία της γραφής διαπιστώσετε ότι χρειάζεστε την ευελιξία για να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε κάτι από το χειρόγραφό σας, προσαρμόστε το περίγραμμά σας για να το προσαρμόσετε.

Το κλειδί, πάλι, είναι πρώτα ο αναγνώστης, και αυτό σημαίνει το καλύτερο τελικό προϊόν που μπορείτε να δημιουργήσετε.

Διαβάστε την ανάρτηση του ιστολογίου μου Πώς να σκιαγραφήσετε ένα βιβλίο μη λογοτεχνίας σε 5 βήματα για μια πιο εις βάθος ματιά στη διαδικασία σύνταξης.

2. Χρησιμοποιήστε μια δομή ιστορίας

Ναι, ακόμα και για πεζά, και όχι μόνο για απομνημονεύματα ή βιογραφίες.

Συνιστώ την παρακάτω δομή μυθιστορήματος για τη μυθοπλασία, αλλά — είτε το πιστεύετε είτε όχι — με μικρές μόνο προσαρμογές, περίπου η ίδια δομή μπορεί να μετατρέψει τη μέτρια πεζός λόγος σε κάτι ιδιαίτερο.

Ενώ σε ένα μυθιστόρημα (και σε βιογραφικά μη μυθιστορήματα), ο κύριος χαρακτήρας βιώνει όλα αυτά τα βήματα, μπορούν επίσης να εφαρμοστούν σε βιβλία αυτοβοήθειας και οδηγίες χρήσης.

Απλώς φροντίστε να ταξινομήσετε τα σημεία και τα αποδεικτικά στοιχεία σας για να υποσχεθείτε μια σημαντική ανταμοιβή και, στη συνέχεια, φροντίστε να τα παραδώσετε.

μη λογοτεχνική έρευνα

Εσείς ή το θέμα σας γίνετε ο κύριος χαρακτήρας σε απομνημονεύματα ή βιογραφία. Δημιουργήστε μια σειρά γεγονότων της ζωής όπως θα έκανε ένας μυθιστοριογράφος και η αληθινή σας ιστορία μπορεί να διαβαστεί σαν μυθοπλασία.

Ακόμη και ένα απλό βιβλίο με οδηγίες ή αυτοβοήθεια μπορεί να ακολουθήσει αυτή τη δομή καθώς δίνετε υποσχέσεις νωρίς, παρακινώντας τους αναγνώστες να αναμένουν νέες ιδέες, μυστικά, εσωτερικές πληροφορίες – πράγματα που στο τέλος αποδίδετε.

Αν και μπορεί να μην έχετε τόση δράση ή διάλογο ή ανάπτυξη χαρακτήρων όσο ο αντίστοιχος μυθιστοριογράφος σας, οι κρίσεις και οι εντάσεις σας μπορεί να προέρχονται από το να δείχνετε πού έχουν αποτύχει οι άνθρωποι στο παρελθόν και πώς θα εξασφαλίσετε ότι οι αναγνώστες σας θα πετύχουν.

Μπορεί ακόμη και να κάνετε ένα έργο πώς να φαίνεται αδύνατο μέχρι να εξοφλήσετε αυτήν τη ρύθμιση με τη μοναδική σας λύση.

Αφού χαρτογραφήσετε τη δομή της ιστορίας σας, καθορίστε:

  • Ποια μέρη του βιβλίου μου χρειάζονται περισσότερα στοιχεία;
  • Μια άλλη άποψη θα προσέφερε αξιοπιστία;
  • Ποιους ειδικούς χρειάζομαι για συνέντευξη;

3. Ερευνήστε το είδος σας

Λέω συχνά ότι οι συγγραφείς είναι αναγνώστες.

Οι καλοί συγγραφείς είναι καλοί αναγνώστες.

Οι μεγάλοι συγγραφείς είναι σπουδαίοι αναγνώστες.

Μάθετε τις συμβάσεις και τις προσδοκίες του είδους σας διαβάζοντας όσα περισσότερα βιβλία μπορείτε. Αυτό σημαίνει δεκάδες και δεκάδες για να μάθουν τι λειτουργεί, τι όχι και πώς να κάνετε το πεζό βιβλίο σας όσο το δυνατόν καλύτερο.

4. Χρησιμοποιήστε τα σωστά εργαλεία έρευνας

Μην περιορίζεστε σε μία μόνο πηγή έρευνας. Αντ ‘αυτού, συμβουλευτείτε μια σειρά από πηγές.

Για απομνημονεύματα ή βιογραφία, ανατρέξτε στη γεωγραφία και τη χρονική περίοδο όπου έλαβε χώρα η ιστορία σας. Μην βασίζεστε μόνο στη μνήμη σας, γιατί αν κάνετε λάθος μια λεπτομέρεια, ορισμένοι αναγνώστες σίγουρα θα το γνωρίζουν.

Λοιπόν, ποιες πηγές;

Συνεντεύξεις

Δεν υπάρχει υποκατάστατο για μια προσωπική συνέντευξη με έναν ειδικό. Οι άνθρωποι αγαπούν να μιλούν για τη δουλειά τους και για τον εαυτό τους.

Πώς κλείνεις ένα ραντεβού με έναν ειδικό; Απλά ρώτα. Θα εκπλαγείτε πόσο προσιτοί και εξυπηρετικοί είναι οι περισσότεροι άνθρωποι.

Σεβαστείτε τον χρόνο τους και φυσικά υποσχεθείτε ότι θα τους πιστώσετε στη σελίδα Ευχαριστιών σας.

Πριν συναντηθείτε, μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε για αυτούς στο Διαδίκτυο, ώστε να μην χάνετε τον χρόνο τους κάνοντας ερωτήσεις που θα μπορούσατε εύκολα να απαντήσετε με άλλο τρόπο.

Κάντε βαθιές, φρέσκες, προσωπικές ερωτήσεις μοναδικές για το θέμα σας. Σχεδιάστε εκ των προτέρων, αλλά αφήστε επίσης τη συνομιλία να εξελιχθεί φυσικά καθώς ακούτε και απαντάτε με πρόσθετες ερωτήσεις.

Το πιο σημαντικό, ηχογραφήστε κάθε συνέντευξη και απομαγνητοφωνήστε την —ή μεταγραφή της— για εύκολη αναφορά καθώς γράφετε.

Παγκόσμιο Αλμανάκ

Online εκδόσεις εξοικονομήστε χρόνο και συμπεριλάβετε σχεδόν οτιδήποτε χρειάζεστε: γεγονότα, δεδομένα, κυβερνητικές πληροφορίες και πολλά άλλα. Ορισμένα είναι δωρεάν, άλλα απαιτούν συνδρομή. Δοκιμάστε πρώτα τη δωρεάν έκδοση για να βεβαιωθείτε ότι θα επωφεληθείτε από αυτήν την πηγή.

Άτλαντες

Επί WorldAtlas.com, θα βρείτε σχεδόν απεριόριστες πληροφορίες για οποιαδήποτε ήπειρο, χώρα, περιοχή, πόλη, κωμόπολη ή χωριό.

Ονόματα, ζώνες ώρας, νομισματικές μονάδες, καιρικά μοτίβα, τουριστικές πληροφορίες, δεδομένα για φυσικούς πόρους, ακόμη και γεγονότα που δεν θα σκεφτόσασταν να αναζητήσετε.

Παίρνω ιδέες όταν σκάβω εδώ, τόσο για τα μυθιστορήματά μου όσο και για τα μη λογοτεχνικά βιβλία μου.

Εγκυκλοπαίδειες

Εάν δεν διαθέτετε ένα σετ, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε ένα σε μια βιβλιοθήκη ή Σε σύνδεση. Εγκυκλοπαίδεια Britannica έχει σχεδόν οτιδήποτε χρειαστείτε.

YouTube

Εδώ, μπορείτε να μάθετε πολλά για ανθρώπους, μέρη, εθισμούς, χόμπι, νευρώσεις — όπως πείτε. (Απλώς προσέξτε να μην παρασυρθείτε σε βίντεο με κλικ.)

Μηχανές αναζήτησης

Το Google, το Bing, το DuckDuckGo και τα παρόμοια έχουν γίνει τα πιο ισχυρά εργαλεία έρευνας βιβλίων από όλα — το Διαδίκτυο έχει φέρει επανάσταση στην έρευνά μου.

Πληκτρολογήστε οποιονδήποτε αριθμό ερευνητικών όρων και θα βρείτε κυριολεκτικά (και δεν το λέω επιπόλαια) εκατομμύρια πόρους.

Αυτό σας δίνει πολλές ευκαιρίες να επιβεβαιώσετε και να επιβεβαιώσετε οτιδήποτε βρείτε συγκρίνοντάς το με τουλάχιστον 2 ή 3 επιπλέον πηγές.

Θησαυροί

ο Merriam Webster Ο διαδικτυακός θησαυρός είναι υπέροχος, γιατί είναι αστραπιαία. Δεν μπορούσατε να γυρίσετε τις σελίδες ενός έντυπου αντιγράφου όσο πιο γρήγορα μπορείτε να φτάσετε εκεί που θέλετε στην οθόνη.

Μια προσοχή: Μην αφήνετε ποτέ να είναι προφανές ότι έχετε συμβουλευτεί έναν θησαυρό. Πάρα πολλοί συγγραφείς τα χρησιμοποιούν για να αναζητήσουν μια εξωτική λέξη για να εμπλουτίσουν την πεζογραφία τους.

Μην το κάνετε. Αντίθετα, αναζητήστε αυτή την κανονική λέξη που ήταν στην άκρη της γλώσσας σας. Απλώς πείτε αυτό που θέλετε να πείτε.

Χρησιμοποιήστε ισχυρά ουσιαστικά και ρήματα, όχι φανταχτερά επίθετα και επιρρήματα.

Άλφα βολφραμίου

Θέα αυτόν τον ιστότοπο ως ο ιδιοφυής βιβλιοθηκάριος που μπορεί να απαντήσει αμέσως σχεδόν σε κάθε ερώτηση.

Μελετητής Google

Αυτός ο ιστότοπος προσφέρει υψηλής ποιότητας, σε βάθος ακαδημαϊκές πληροφορίες που ξεπερνούν κατά πολύ κάθε κανονική μηχανή αναζήτησης.

Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου

Μια πλούσια πηγή αμερικανικής ιστορίας που σας επιτρέπει να προβάλετε φωτογραφίες, άλλα μέσα και να ζητήσετε βοήθεια από έναν βιβλιοθηκονόμο εάν είναι απαραίτητο.

Η Τοπική σας Βιβλιοθήκη

Η ευκολία του Διαδικτύου έχει κάνει πάρα πολλούς να εγκαταλείψουν την τοπική τους βιβλιοθήκη. Αλλά αυτό είναι λάθος. Πολλές τοπικές βιβλιοθήκες προσφέρουν κάθε είδους πρακτικά εργαλεία για να ενισχύσετε την ερευνητική σας προσπάθεια.

5. Αποφύγετε την αναβλητικότητα: Ορίστε μια προθεσμία

Με την πρώτη ματιά, η έρευνα για το βιβλίο σας μπορεί να ακούγεται σαν εργασία, αλλά μπορεί να είναι διασκεδαστική. Τόσο διασκεδαστικό που μπορεί να είναι εθιστικό – όσο περισσότερα μαθαίνουμε, τόσο περισσότερα τείνουμε να θέλουμε να μάθουμε.

Πολλοί συγγραφείς χρησιμοποιούν την έρευνα ως δικαιολογία για να καθυστερήσουν τη συγγραφή.

Για να αποφύγετε αυτό, ορίστε μια σταθερή προθεσμία για την έρευνά σας και προχωρήστε στο γραπτό σας. Εάν χρειάζεστε περαιτέρω έρευνα, μπορείτε πάντα να κάνετε ένα διάλειμμα και να το πραγματοποιήσετε.

Ώρα να ξεκινήσετε

Δεν υπάρχει υποκατάστατο για τη σχολαστική έρευνα και τον πλούτο που προσδίδει στη μη μυθοπλασία σας. Η εμπιστοσύνη που δημιουργεί μόνο με τους αναγνώστες αξίζει τον κόπο.

Ξεκινήστε με το περίγραμμά σας και πριν το καταλάβετε, θα βυθιστείτε στην έρευνα και θα είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε να γράφετε.

Ανυπομονώ να δω τι θα βρεις!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.