Πώς να περιγράψετε ένα βιβλίο μη λογοτεχνίας σε 5 βήματα – Τζέρι Τζένκινς

Δεν υπάρχει τρόπος γύρω από αυτό. Χρειάζεστε ένα περίγραμμα βιβλίου εάν γράφετε μη μυθιστορήματα.

Για ένα μυθιστόρημα, αν είσαι παντελόνι (κάποιος που γράφει δίπλα στο παντελόνι σου—όπως εγώ) σε αντίθεση με το Outliner, μπορείς να ξεφύγεις έχοντας μια πρόχειρη ιδέα πού θα πας και πώς θα φτάσεις εκεί .

Αλλά για τη μη λογοτεχνία, ένα περίγραμμα βιβλίου είναι αδιαπραγμάτευτο.

Οι πιθανοί αντιπρόσωποι και οι συντάκτες εξαγορών εκδοτών το απαιτούν σε μια πρόταση. Θέλουν να ξέρουν ότι ξέρεις πού πας, κεφάλαιο προς κεφάλαιο.

Τα τελευταία σχεδόν 50 χρόνια, έχω γράψει 200 ​​βιβλία, τα 21 από αυτά Νιου Γιορκ Ταιμς μπεστ σέλερ—το ένα τρίτο εξ αυτών είναι πεζά. Έχω αρχίσει να εκτιμώ την πειθαρχία της περιγραφής, αν και αυτό δεν λειτουργεί για μένα με τη μυθοπλασία.

Έχω αναπτύξει μια εύχρηστη διαδικασία περιγράμματος βιβλίου, πιστεύω ότι θα σας βοηθήσει να οργανώσετε το χειρόγραφό σας.

Αλλά πρώτα, λίγα λόγια για το θέμα σας…

Μην κάνετε το λάθος να προσπαθήσετε να φτιάξετε ένα βιβλίο με κάτι που θα μπορούσε – και θα έπρεπε – να καλυφθεί σε ένα άρθρο ή μια ανάρτηση ιστολογίου.

Χρειάζεστε ένα θέμα που αξίζει ένα βιβλίο. Αντέχει τουλάχιστον 12 κεφάλαια;

Τι είναι το περίγραμμα βιβλίου;

Εάν έχετε ξεχάσει τα βασικά του κλασικού περιγράμματος ή δεν έχετε νιώσει ποτέ άνετα με την ιδέα, μπορείτε ακόμα να το διαχειριστείτε. Το περίγραμμα του βιβλίου σας πρέπει να σας εξυπηρετεί και όχι το αντίστροφο.

Δεν χρειάζεται να σκεφτείτε με όρους 20+ σελίδων με λατινικούς αριθμούς και κεφαλαία και πεζά γράμματα ακολουθούμενα από αραβικούς αριθμούς—εκτός αν αυτό εξυπηρετεί καλύτερα το έργο σας. Για μένα μια κουκκίδα λίστα προτάσεων που συνοψίζουν την ιδέα μου λειτουργεί καλά.

Μην το αποκαλείτε καν περίγραμμα αν αυτό προσβάλλει τις ευαισθησίες σας. Αλλά δημιουργήστε ένα είδος εγγράφου που παρέχει κατεύθυνση και δομή — το οποίο θα χρησιμεύσει επίσης ως δίχτυ ασφαλείας για να σας κρατήσει σε καλό δρόμο.

Μια νικητήρια στρατηγική για την περιγραφή ενός βιβλίου

Εάν χάσετε το ενδιαφέρον σας για το χειρόγραφό σας κάπου σε αυτό που αποκαλώ Μαραθώνιος της Μέσης, πιθανότατα δεν ξεκινήσατε με αρκετές ιδέες. Ένα περίγραμμα βιβλίου θα αποκαλύψει μια τέτοια αδυναμία εκ των προτέρων. Θέλετε εμπιστοσύνη ότι η δομή σας θα σας οδηγήσει μέχρι το τέλος.

Συνιστώ την παρακάτω απεικόνιση της δομής του μυθιστορήματος για λογοτεχνία, αλλά με μικρές μόνο προσαρμογές μπορεί να λειτουργήσει και για μη λογοτεχνία.

Η ίδια δομή μπορεί να μετατρέψει τη μέτρια πεζός λόγος σε κάτι ιδιαίτερο. Τακτοποιήστε τα σημεία και τα αποδεικτικά στοιχεία σας για να δημιουργήσετε μια τεράστια ανταμοιβή και, στη συνέχεια, φροντίστε να τα παραδώσετε.

Πώς να γράψετε ένα περίγραμμα βιβλίου

Αν γράφετε απομνημονεύματα, αυτοβιογραφία ή βιογραφία, εσείς ή το βιογραφικό σας θέμα γίνετε ο κύριος χαρακτήρας. Δημιουργήστε μια σειρά γεγονότων της ζωής σαν μυθιστόρημα και παρακολουθήστε την αληθινή ιστορία να ζωντανεύει.

Αλλά ακόμα κι αν γράφετε ένα απλό βιβλίο με οδηγίες ή αυτοβοήθεια, μείνετε όσο το δυνατόν πιο κοντά σε αυτήν τη δομή.

Δώστε υποσχέσεις νωρίς, παρακινώντας τους αναγνώστες να αναμένουν νέες ιδέες, μυστικά, εσωτερικές πληροφορίες—κάτι σημαντικό που θα τους ενθουσιάσει με το τελικό προϊόν.

Αν και μπορεί να μην έχετε τόση δράση ή διάλογο ή ανάπτυξη χαρακτήρων όσο ο αντίστοιχος μυθιστοριογράφος σας, οι κρίσεις και οι εντάσεις σας μπορεί να προέρχονται από το να δείχνετε πού έχουν αποτύχει οι άνθρωποι στο παρελθόν και πώς θα εξασφαλίσετε ότι οι αναγνώστες σας θα πετύχουν.

Μπορείτε ακόμη και να κάνετε ένα έργο πώς να φαίνεται αδύνατο μέχρι να εξοφλήσετε αυτήν τη ρύθμιση με τη μοναδική σας λύση.

Πώς να περιγράψετε ένα βιβλίο σε 5 βήματα

Να βλέπετε πάντα το περίγραμμά σας ως ρευστό. Μπορείτε να το επεκτείνετε ή να το συμπυκνώσετε καθώς προχωράτε και φυσικά να μετακινήσετε τα πράγματα.

Το περίγραμμα σας θα πρέπει να απαντά:

 • Ποιος είναι ο απώτερος στόχος μου – το μήνυμά μου;
 • Τι προσπαθώ να πείσω, να ενημερώσω, να εκπαιδεύσω, να ψυχαγωγήσω ή να συγκινήσω το αναγνωστικό κοινό μου;
 • Ποια ακολουθία προόδου, κεφάλαιο προς κεφάλαιο, εξυπηρετεί καλύτερα τον σκοπό μου;

Ξεκινήστε με έναν οδικό χάρτη μιας σελίδας που σας δίνει μια πανοραμική άποψη για το τι σκοπεύετε να γίνει το βιβλίο σας.

Τι να συμπεριλάβετε:

1. Το μήνυμά σας σε μία πρόταση

Αυτό μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως δικό σας Ασανσέρ Pitch—τι θα μοιράζεστε με έναν επαγγελματία των εκδόσεων από τη στιγμή που θα τον συναντήσετε στο ασανσέρ και τη στιγμή που θα κατέβει.

Σκέψου μεγάλα. Αυτό δεν είναι το βιβλίο σας, αλλά η ιδέα πίσω από αυτό.

Τι μήνυμα μπορεί εσύ επικοινωνούν με τη δυνατότητα να αλλάξουν ζωές; Θα πρέπει να είναι κάτι για το οποίο είστε παθιασμένοι, γιατί άλλαξε τα δικα σου ΖΩΗ.

Οι άνθρωποι αγαπούν να μορφώνονται και να ψυχαγωγούνται, αλλά ποτέ δεν ξεχνούν αν τους συγκινείς συναισθηματικά.

έγραψα Καθώς φεύγετε από το σπίτι: Αποχωριστικές σκέψεις από έναν στοργικό γονέα στον μεγαλύτερο γιο μας όταν έφυγε από το σπίτι για το κολέγιο.

Το γήπεδο μου στο ασανσέρ: «Θέλω να εκφράσω την άνευ όρων αγάπη μου για το παιδί μου καθώς φεύγει από τη φωλιά».

Τα βιβλία δώρων για τους αποφοίτους είναι μια δεκάρα μια ντουζίνα, οπότε αυτό που έκανε το δικό μου να ξεχωρίσει και να αποσπαστεί από τα περιοδικά της United και της American Airlines κατά τη διάρκεια της πτήσης και να προσγειωθεί ως επισκέπτης στο James Dobson’s Επικεντρωθείτε στην Οικογένεια ραδιοφωνικό πρόγραμμα;

Γιατί αυτό το βιβλίο είχε απήχηση σε δεκάδες χιλιάδες γονείς που αντιμετωπίζουν την ίδια εποχή;

Η συναισθηματική φύση του μηνύματος.

Δηλώνοντας την αγάπη μου για τον γιο μου, συνδέθηκα με τις καρδιές των γονιών αυτή την ίδια γλυκόπικρη περίοδο.

Χωρίς επινοήσεις, αφήνοντάς το να φουσκώσει μέσα από το αληθινό πάθος, στοχεύστε στην καρδιά.

2. Το αναγνωστικό κοινό-στόχος σας

Αντισταθείτε στον πειρασμό να πείτε ότι είναι για Ολοι. Σε όλους μας αρέσει να πιστεύουμε ότι το μήνυμά μας απευθύνεται και στα δύο φύλα και σε όλες τις ηλικίες, αλλά αυτό δεν είναι ρεαλιστικό και θεωρείται αφελές από τους πράκτορες και τους εκδότες.

Τρία από τα πιο ευπώλητα βιβλία μη λογοτεχνίας όλων των εποχών βρέθηκαν τελικά στο Ολοι κατηγορία, αλλά αρχικά απευθύνονταν σε συγκεκριμένο αναγνωστικό κοινό:

 • Πώς να κερδίσετε φίλους και να επηρεάσετε τους ανθρώπους του Dale Carnegie, που κυκλοφόρησε το 1936, έχει πουλήσει περισσότερα από 30 εκατομμύρια αντίτυπα και εξακολουθεί να πουλά περίπου ένα τέταρτο εκατομμύριο το χρόνο. Στόχος: επιχειρηματίες.
 • Οι 7 συνήθειες των εξαιρετικά αποτελεσματικών ανθρώπων του Stephen R. Covey, που κυκλοφόρησε το 1989 και έχει πουλήσει περισσότερα από 25 εκατομμύρια αντίτυπα σε 40 γλώσσες. Στόχος: επιχειρηματίες.
 • Γράφτηκε ως η συνέχεια του The Purpose Driven Church, The Purpose Driven Life του Rick Warren, που κυκλοφόρησε το 2002, έχει πουλήσει περισσότερα από 50 εκατομμύρια αντίτυπα σε 85 γλώσσες. Στόχος: ενήλικοι χριστιανοί.

Ένας τρόπος για να προσδιορίσετε το αναγνωστικό κοινό που θέλετε είναι να φανταστείτε έναν μόνο αναγνώστη.

 • Ποιο είναι το πρόβλημά τους (αισθάνθηκαν ανάγκη);
 • Τι αξία σε πακέτο μπορείτε να προσφέρετε;
 • Ποια είναι η πιο συναρπαστική προσέγγιση που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να τους προσεγγίσετε;

Συνήθιζα να φανταζόμουν τη μητέρα μου ως αναγνώστη-στόχο μου όταν ήταν στο δημογραφικό που ήταν πιο πιθανό να αγοράσει εμπνευσμένα βιβλία. Αν μπορούσα να της κάνω νόημα, θα χτυπούσα το σημάδι.

Εάν εξακολουθείτε να είστε ασαφείς με το αναγνωστικό κοινό σας, κοιτάξτε στον καθρέφτη. Γράψε το βιβλίο που θα διάβαζες.

Και γίνε συγκεκριμένος. Εάν το βιβλίο σας αφορά τη ζωή σας ως κτηνίατρος, ο πρωταρχικός του στόχος θα είναι οι επίδοξοι κτηνίατροι, μετά οι ασκούμενοι κτηνίατροι και τέλος οι φιλόζωοι.

Ερευνήστε τον αριθμό των ατόμων που κατοικούν σε αυτές τις κατηγορίες, ώστε να δώσετε σε αντιπροσώπους και εκδότες μια ιδέα για την πιθανή αγορά.

3. Πώς θα μεταφέρετε το μήνυμά σας

Πώς να γράψετε ένα περίγραμμα βιβλίου

Φανταστείτε ότι έχετε εκμυστηρευτεί σε δύο φίλους για ένα προσωπικό πρόβλημα.

Το πρώτο λέει, “Εδώ είναι τι πρέπει να κάνετε…”

Ο δεύτερος περνάει ένα χέρι γύρω από τον ώμο σου και λέει, «Ήμουν στη θέση σου μια φορά. Επιτρέψτε μου να σας πω τι έμαθα και πώς τα κατάφερα».

Ποιο είναι πιο πιθανό να ακούσετε;

Αυτή τη δεύτερη προσέγγιση την ονομάζω Μέθοδος Come-Alongside. Αποφεύγει το κήρυγμα και επιτρέπει στους αναγνώστες να πάρουν και να εφαρμόσουν το σημείο μόνοι τους.

Μια καλά ειπωμένη ιστορία οδηγεί σε ένα σημείο πολύ πιο δυναμικά από την περίληψη της αφήγησης.

Σκέψου πρώτα αναγνώστη.

4. Σύνοψη με μία πρόταση κάθε κεφαλαίου

Σκεφτείτε σταδιακά, ώστε τα κεφάλαιά σας να κυλούν λογικά.

Ξεκινήστε με μια υπόσχεση – μια ρύθμιση που θα αποπληρώσετε στο τέλος.

Για παράδειγμα, με ένα θέμα όπως η διαχείριση χρόνου, τα πρώτα κεφάλαιά σας θα πρέπει να κρέμονται από ένα καρότο, είτε με μια ιστορία για έναν χρόνιο σπατάλη χρόνου που έγινε απόλυτη επιτυχία, είτε απλώς υπονοώντας Μείνετε μαζί μου και θα είστε επαγγελματίας στη διαχείριση χρόνου μέχρι να ολοκληρώσετε αυτό το βιβλίο.

Στη συνέχεια απαριθμήστε κεφάλαια που:

 • καλύψτε το φόντο του θέματός σας
 • να αναλύσει τις τρέχουσες θεωρίες και απόψεις
 • επανεξέταση ιστοριών περιπτώσεων
 • παρουσιάζουν καινοτομίες και πειράματα
 • περιλαμβάνει συνεντεύξεις με ειδικούς

Τώρα συνοψίστε τα κεφάλαιά σας για να βοηθήσετε να χωρίσετε την έρευνά σας σε κατηγορίες.

Παραδείγματα κεφαλαίων:

 • Ενας: Με τον καιρό, μπορείς να είσαι επαγγελματίας
 • Δύο: Διαχείριση χρόνου από την εποχή της Βίβλου
 • Τρία: Τι λένε οι ειδικοί
 • Τέσσερα: Τεχνολογία και Διαχείριση Χρόνου

5. Η έρευνα και οι ιστορίες σας

Πώς να γράψετε ένα περίγραμμα βιβλίου

Η σωστή λήψη κάθε στοιχείου προσθέτει βερνίκι στο τελικό προϊόν σας.

Ακόμη και ένα μικρό λάθος λόγω έλλειψης έρευνας μπορεί να κάνει τον αναγνώστη σας να χάσει την εμπιστοσύνη —και το ενδιαφέρον— για το βιβλίο σας.

Συμβουλές έρευνας

Απαραίτητα εργαλεία:

 • Άτλαντες και Παγκόσμιο Αλμανάκ για την επιβεβαίωση της γεωγραφίας και των πολιτιστικών κανόνων.
 • Σε σύνδεση Εγκυκλοπαίδειες.
 • Το YouTube και οι διαδικτυακές μηχανές αναζήτησης μπορούν να αποφέρουν δεκάδες χιλιάδες αποτελέσματα. (Απλώς προσέξτε να μην παρασυρθείτε σε ατελείωτα βίντεο με κλικ)
 • ΕΝΑ Θησαυρός, αλλά όχι για να βρω την πιο εξωτική λέξη. Αναζητήστε αυτή την κανονική λέξη στην άκρη της γλώσσας σας.
 • Προσωπικές, διαδικτυακές ή ακόμα και συνεντεύξεις μέσω email με ειδικούς. Οι άνθρωποι αγαπούν να μιλούν για τη δουλειά τους και συχνά αυτά οδηγούν σε περισσότερα ανέκδοτα για να υποστηρίξουν το μήνυμά σας.

Όταν επιλέγετε ανέκδοτα, θυμηθείτε:

 • Τα απομνημονεύματα, η αυτοβιογραφία ή η βιογραφία δεν χρειάζεται να είναι με χρονολογική σειρά. Τακτοποιήστε τις ιστορίες σας για να εξυπηρετήσετε καλύτερα το θέμα σας.
 • Για οδηγίες και αυτοβοήθεια, συμπεριλάβετε μόνο ιστορίες που υποστηρίζουν τους πόντους σας.

Οι αναγνώστες λατρεύουν τις ιστορίες.

Εάν δεν έχετε μια ιστορία για να υποστηρίξετε ένα σημείο, γίνετε δημιουργικοί! Μη διστάσετε να επινοήσετε ιστορίες, αλλά πάντα να διακρίνετε με σαφήνεια ποιες είναι αληθινές και ποιες φαντασιωμένες.

Αν ξεκινήσετε μια ιστορία, «Ένας φίλος μου…», ο αναγνώστης θα υποθέσει ότι είναι αλήθεια.

Αν ξεκινήσετε με κάτι σαν, «Σκεφτείτε μια μητέρα προσχολικής ηλικίας…», ο αναγνώστης καταλαβαίνει ότι προτείνετε ένα σενάριο.

Τώρα αναπτύξτε κάθε περίληψη κεφαλαίου σε μια σύνοψη μερικών προτάσεων.

Κάτω από καθεμία, αναφέρετε τις ιστορίες που θα χρησιμοποιήσετε και πείτε πώς υποστηρίζει το θέμα και το μήνυμά σας

Στη συνέχεια, για βιβλία αυτοβοήθειας, ψυχολογίας, επιχειρήσεων ή άλλα μη λογοτεχνικά βιβλία που δεν βασίζονται σε χαρακτήρες: εξετάστε το κύριο μήνυμα κάθε κεφαλαίου. Σημειώστε εάν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των αναγνωστών σας.

Για κεφάλαια στο απομνημονεύματα, βιογραφίες, ιστορική μυθοπλασία ή οποιαδήποτε άλλη μη μυθοπλασία βασισμένη σε χαρακτήρες, εξετάζω:

 • Ο POV χαρακτήρας σας
 • Τι συμβαίνει
 • Όταν συμβαίνει
 • Εκεί που συμβαίνει
 • Η συμβολή του στο τρομερό πρόβλημα του κύριου χαρακτήρα σας

Μπορείς να το κάνεις

Η περιγραφή ενός βιβλίου είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία σας. Ακολουθήστε προσεκτικά τα παραπάνω βήματα για να σας δώσετε τη δομή που χρειάζεστε για να γράψετε το βιβλίο μη λογοτεχνίας που πάντα ονειρευόσασταν να γράψετε.

Κάντε κλικ εδώ για πρόσθετους πόρους, όπως βοήθεια για τη συγγραφή των απομνημονευμάτων σας, μια λατρευτική διαδικασία ή τη διαδικασία συγγραφής βιβλίων από την αρχή μέχρι το τέλος.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.