Τι είναι τα Βιομηχανικά Τρόφιμα; Τι πρέπει να γνωρίζετε εάν εντοπίσετε αυτόν τον όρο στις ετικέτες

33

Ένας κανόνας του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2022, απαιτεί από όλους τους κατασκευαστές και εισαγωγείς τροφίμων να αποκαλύπτουν πληροφορίες σχετικά με τα βιομηχανικά τρόφιμα (BE) και τα συστατικά τροφίμων BE, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Food Tank. Σύμφωνα με το Εθνικό πρότυπο αποκάλυψης βιομηχανικών τροφίμωντα τρόφιμα που επισημαίνονται ως περιέχουν γενετικά τροποποιημένα συστατικά (GE) ή γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ) υποτίθεται ότι φέρουν τώρα μια ετικέτα «βιομηχανικής».

Οι ΓΤΟ χρησιμοποιούνται στο 80% των συμβατικών επεξεργασμένων τροφίμων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το έργο μη ΓΤΟ.

Γυναίκα που κοιτάζει την ετικέτα με το μπουκάλι του χυμού στο μπακάλικο για να αντιπροσωπεύει την έννοια του τι είναι τα τρόφιμα βιομηχανικής |  Vitacost.com/blog

Τι είναι τα βιοτεχνικά τρόφιμα;

Σύμφωνα με το νέο πρότυπο, βιοτεχνικά τρόφιμα περιέχει «ανιχνεύσιμο γενετικό υλικό που έχει τροποποιηθεί μέσω ορισμένων εργαστηριακών τεχνικών και δεν μπορεί να δημιουργηθεί μέσω συμβατικής αναπαραγωγής ή να βρεθεί στη φύση». Το πρότυπο δημιουργήθηκε σύμφωνα με έναν ομοσπονδιακό νόμο που ψηφίστηκε το 2016 σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η εκστρατεία επισήμανσης σε κρατικό επίπεδο.

Οι υποστηρικτές της ασφάλειας των τροφίμων γενικά δεν είναι οπαδοί του νέου ομοσπονδιακού κανόνα.

Το μη κερδοσκοπικό Κέντρο για την Ασφάλεια των Τροφίμων διεξάγει δικαστική μάχη επιδιώκοντας να άρει τον κανόνα BE, ο οποίος κυκλοφόρησε το 2018. Το κέντρο αξιώσεις η πλειονότητα των τροφίμων που προέρχονται από ΓΤΟ δεν φέρουν ετικέτα σύμφωνα με τον κανόνα. Επιπλέον, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός διαμαρτύρεται ότι ο κανόνας επιτρέπει τους κωδικούς QR ως υποκατάστατο για την επισήμανση προϊόντων.

Επιπλέον, το Food Tank επισημαίνει ότι ο νέος κανόνας εξαιρεί τις ζωοτροφές, τις τροφές για κατοικίδια και τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας, καθώς και ορισμένα τρόφιμα για ανθρώπινη κατανάλωση, όπως το κρέας, τα πουλερικά και τα αυγά, από την απαίτηση επισήμανσης BE. Το νέο πρότυπο αποκλείει επίσης τα τρόφιμα που αναφέρουν το κρέας, τα πουλερικά ή τα αυγά ως πρώτο ή δεύτερο συστατικό μετά το νερό, το ζωμό ή το ζωμό.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2021 προτείνει ότι με βάση τον υποχρεωτικό νόμο περί επισήμανσης ΓΤΟ στο Βερμόντ, η εθελοντική επισήμανση ΓΤΟ «μπορεί ήδη να παρέχει έναν αποτελεσματικό μηχανισμό αποκάλυψης χωρίς υποχρεωτικές ετικέτες ΓΤΟ».

Στην πραγματικότητα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει αναγνώρισε ο κανόνας BE «δεν αναμένεται να έχει κανένα όφελος για την ανθρώπινη υγεία ή το περιβάλλον». Ως εκ τούτου, οι κριτικοί κατέρριψαν τον κανόνα ως χάσιμο χρόνου και χρημάτων.

«Αυτοί οι κανονισμοί δεν αφορούν την ενημέρωση του κοινού αλλά μάλλον έχουν σχεδιαστεί για να επιτρέπουν στις εταιρείες να κρύβουν τη χρήση γενετικά τροποποιημένων συστατικών από τους πελάτες τους», λέει ο Andrew Kimbrell, εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου για την Ασφάλεια των Τροφίμων, σε δελτίο τύπου. «Είναι μια ρυθμιστική απάτη την οποία επιδιώκουμε να ακυρώσουμε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο».

Στη νομική του υπόθεση, το Κέντρο για την Ασφάλεια των Τροφίμων εκπροσωπεί μια συμμαχία παντοπωλείων και λιανοπωλητών.

Εκτός από τη μήνυση, το κέντρο σκοπεύει να ξεκινήσει μια εκστρατεία προτρέποντας τα 1 εκατομμύριο μέλη του και το ευρύ κοινό να επισκεφθούν τα παντοπωλεία και να βρουν προϊόντα που χρησιμοποιούν κωδικούς QR για να τηρούν τον κανόνα BE αντί για κείμενο ή σύμβολα στη συσκευασία. Στη συνέχεια, οι κατασκευαστές αυτών των προϊόντων θα στοχοποιηθούν σε μια πρωτοβουλία «δημόσιας πίεσης» απαιτώντας αυτά τα προϊόντα να επισημαίνονται με κείμενο ή σύμβολα BE εκτός από τους κωδικούς QR.

Το έργο μη ΓΤΟ πιστεύει στον ομοσπονδιακό κανόνα BE δεν πάει αρκετά μακριά.

«Η αποκάλυψη του εάν τα προϊόντα που αγοράζουμε για τις οικογένειές μας περιέχουν «ανιχνεύσιμο τροποποιημένο γενετικό υλικό» απλώς δεν αρκεί για να διατηρήσει την περιβαλλοντική υγεία και την οικολογική αρμονία για τις μελλοντικές γενιές», λέει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός. «Στο έργο Non-GMO Project, συμφωνούμε με το 65% των καταναλωτών που πιστεύουν ότι η επισήμανση ΓΤΟ πρέπει να είναι υποχρεωτική. Πιστεύουμε επίσης ότι η επισήμανση πρέπει να είναι ουσιαστική, συνεπής και διαφανής — υποστηρίζοντας αποτελεσματικά το δικαίωμα του καθενός να γνωρίζει τι συμβαίνει στο φαγητό του.»

Για έναν επίσημο κατάλογο βιομηχανικών τροφίμων, επισκεφθείτε το ιστοσελίδα του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

Κατάστημα Vitacost Non-GMO |  Vitacost.com/blog

Προτεινόμενα Προϊόντα

Επιλογή βιολογικών τσαγιών Βιολογικό τσάι βοτάνων White Elderflower |  Vitacost.com/blog

RW Garcia Organic Crackers Γλυκοπατάτα |  Vitacost.com/blog

MadeGood Organic Cookies Διπλή Σοκολάτα |  Vitacost.com/blog

The post Τι είναι τα Βιομηχανικά Τρόφιμα; Τι πρέπει να γνωρίζετε εάν εντοπίσετε αυτόν τον όρο στις ετικέτες εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο The Upside από το Vitacost.com.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar