5 αιτίες ανισορροπίας ηλεκτρολυτών – και πώς να τις διορθώσετε

47

Οι ηλεκτρολύτες είναι μέταλλα που υπάρχουν στο αίμα, τα ούρα, τους ιστούς και τα σωματικά σας υγρά. Ονομάζονται ηλεκτρολύτες επειδή έχουν ηλεκτρικό φορτίο. Τα μεταλλικά στοιχεία ηλεκτρολυτών περιλαμβάνουν νάτριο, κάλιο, ασβέστιο, χλωριούχο, φωσφορικό και μαγνήσιο.

Οι ηλεκτρολύτες είναι ζωτικής σημασίας για πολλές σωματικές λειτουργίες. Αυτές οι λειτουργίες περιλαμβάνουν την εξισορρόπηση του νερού του σώματος και του επιπέδου pH, τη μετακίνηση των αποβλήτων από τα κύτταρα και τα θρεπτικά συστατικά στα κύτταρά σας και τη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας της καρδιάς, του εγκεφάλου, των μυών και των νεύρων σας.

Έννοια του τι προκαλεί την ανισορροπία των ηλεκτρολυτών που αντιπροσωπεύεται από εξαντλημένη, ιδρωμένη γυναίκα που κάνει διάλειμμα στο γυμναστήριο |  Vitacost.com/blog

Τι προκαλεί την ανισορροπία των ηλεκτρολυτών;

Το σώμα σας λαμβάνει ηλεκτρολύτες από τα τρόφιμα και τα ποτά. Αν και το σώμα είναι σχετικά καλό στην εξισορρόπηση των ηλεκτρολυτών σας, τα επίπεδά σας μπορεί να γίνουν πολύ υψηλά ή πολύ χαμηλά όταν τα επίπεδα του νερού του σώματός σας αλλάξουν δραματικά. Για παράδειγμα, εάν χάσετε πολύ περισσότερο νερό από αυτό που προσλαμβάνετε, μπορεί να αφυδατωθείτε. Εάν πίνετε πολύ νερό χωρίς μεταλλικά στοιχεία ηλεκτρολυτών, γίνεστε υπερυδατωμένοι. Και στις δύο περιπτώσεις, θα προκύψει ανισορροπία ηλεκτρολυτών.

Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις και καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν ανισορροπίες ηλεκτρολυτών και αυτές οι ανισορροπίες μπορεί να οδηγήσουν σε ακραίες ανησυχίες για την υγεία και μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή. Εάν έχετε μια ιατρική πάθηση ή μια ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπία ηλεκτρολυτών, είναι ζωτικής σημασίας να λάβετε επείγουσα ιατρική φροντίδα.

Ωστόσο, υπάρχουν επίσης λιγότερο σοβαρές αιτίες διαταραχής της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών που μπορείτε να αντιμετωπίσετε στο σπίτι με σωστή διατροφή και συμπληρώματα. Το περισσότερο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, ζάλη, κόπωση, σύγχυση, αυξημένο καρδιακό ρυθμό, μυϊκές κράμπες ή αδυναμία, κακό συντονισμό και συχνοουρία. Ήπιες ή βαθμιαίες ανισορροπίες ηλεκτρολυτών μπορεί να μην οδηγήσουν σε εμφανή συμπτώματα.

Άσκηση σε συνθήκες ζέστης ή υγρασίας

Η άσκηση στη ζέστη και την υγρασία μπορεί να σας κάνει να χάσετε πολύ νερό από τον ιδρώτα. Ο κύριος ηλεκτρολύτης που χάνεται μέσω του ιδρώτα είναι το νάτριο. Παρόλο που το νάτριο έχει χαριστεί πολύ άσχημα, είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που βοηθά το σώμα σας να συγκρατεί υγρά. Χωρίς αρκετό νάτριο, μπορεί γρήγορα να αφυδατωθείτε σε συνθήκες ζέστης, υγρασίας.

Όταν συμβεί αυτό, σας η απόδοση θα υποφέρει, θα έχετε μειωμένη ικανότητα ανοχής στη ζέστη και μπορεί να υποφέρετε από θερμική καταπόνηση ή εγκεφαλικό. Περαιτέρω ανισορροπία ηλεκτρολυτών μπορεί να προκαλέσει τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν προηγουμένως, όπως πονοκέφαλο, ζάλη, σύγχυση και άλλα.

Γνωρίζοντας το δικό σας ρυθμός ιδρώτα είναι σοφός. Ένας τυπικός ρυθμός εφίδρωσης είναι 1 έως 4 λίτρα (32 έως 128 fl. oz) την ώρα. Για να βρείτε τον ρυθμό ιδρώτα σας, ζυγιστείτε γυμνός πριν την άσκηση και μετά ξανά μετά την προπόνηση χωρίς να καταναλώσετε τροφή. Παρακολουθήστε τυχόν υγρά που προσλαμβάνετε κατά τη διάρκεια της προπόνησης, για να τα προσθέσετε στις συνολικές σας ανάγκες. Η απώλεια 1 κιλού σωματικού βάρους μέσα σε μια ώρα προπόνησης σημαίνει ότι έχετε χάσει 16 ουγγιές που θα πρέπει να αντικατασταθούν με υγρό. Προσθέστε τον αριθμό των ουγγιών που ήπιες κατά τη διάρκεια της προπόνησης σε αυτό το σύνολο. Είναι επίσης καλύτερο να συμπεριλάβετε ένα διάλυμα ηλεκτρολύτη εάν έχετε προπονηθεί για πάνω από μία ώρα για να αποτρέψετε τις αρνητικές επιπτώσεις μιας ανισορροπίας.

Η επιδιόρθωση: Για να αποτρέψετε την άσκηση ανισορροπίας ηλεκτρολυτών στη ζέστη, πρέπει να αποφύγετε το πρόβλημα καταναλώνοντας ηλεκτρολύτες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνησή σας. Για λόγους ασφαλείας, η αποφυγή της ακραίας άσκησης στη ζέστη είναι η καλύτερη επιλογή.

Πίνοντας πολύ νερό

Μερικοί αθλητές και περιστασιακά ασκούμενοι πίνουν υπερβολική αφθονία καθαρού νερού για να αποτρέψουν την αφυδάτωση. Άλλοι καταναλώνουν πολύ φιλτραρισμένο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, επειδή το να βάλετε τα εννιά ποτήρια σας είναι μια ιδέα που θεωρείται βέλτιστη για την υγεία.

Ωστόσο, εάν πίνετε πάρα πολύ απιονισμένο νερό, μπορεί να καταλήξετε με ανισορροπία ηλεκτρολυτών. Αυτό συμβαίνει επειδή, στη φύση, το νερό είναι γεμάτο μέταλλα – τα ίδια μέταλλα που είναι απαραίτητα για την εξισορρόπηση των ηλεκτρολυτών. Πίνοντας πολύ νερό μπορεί να οδηγήσει σε υπονατριαιμίαπου είναι χαμηλά επίπεδα άλατος στο αίμα που προκύπτουν από μη φυσιολογική κατακράτηση υγρών.

Η επιδιόρθωση: Προσπαθήστε να πίνετε μόνο ανάλογα με το επίπεδο δίψας σας. Αυτό σημαίνει συνήθως 4 έως 6 ουγγιές νερό κάθε 20 λεπτά κατά τη διάρκεια της άσκησης. Εάν ασκείστε για μία ώρα ή περισσότερο, θα πρέπει να προσθέσετε ένα ρόφημα ηλεκτρολυτών στην ενυδάτωση σας, ειδικά ένα ρόφημα με νάτριο.

Δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων και κετο

Όταν δεν καταναλώνετε πολλούς υδατάνθρακες λόγω δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων ή κετο, τα επίπεδα ινσουλίνης μειώνονται. Όταν τα επίπεδα ινσουλίνης πέφτουν, τα νεφρά κατακρατούν λιγότερο νάτριο. Όταν εκκρίνετε νερό μέσω των ούρων ή του ιδρώτα, οι ηλεκτρολύτες (ιδίως ασβέστιο, νάτριο, χλωριούχο, κάλιο, μαγνήσιο) αποβάλλονται μαζί με αυτά τα υγρά.

Η αντικατάσταση αυτών των μετάλλων είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή ανεπιθύμητων συμπτωμάτων που αναφέρθηκαν προηγουμένως, όπως ζαλάδα, πονοκεφάλους, ναυτία και άλλες επιπτώσεις. Μερικοί άνθρωποι που ακολουθούν τη δίαιτα κετο παραπονούνται για κάτι που ονομάζεται κετογρίππη, το οποίο αισθάνεται σαν να έχετε γρίπη λόγω των επιπτώσεων της σημαντικά μειωμένης πρόσληψης υδατανθράκων. Αυτό το αποτέλεσμα συνήθως περνάει, αλλά η ισορροπία των ηλεκτρολυτών σας μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψετε τα χειρότερα.

Η επιδιόρθωση: Εάν επιθυμείτε να παραμείνετε στη δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων ή κετο, η εξισορρόπηση των ηλεκτρολυτών σας με μια επιλογή χαμηλής έως μηδενικής ζάχαρης είναι ιδανική. Ένα καλό παράδειγμα είναι το Codeage Keto Electrolytes που περιλαμβάνει ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο και νάτριο χωρίς τα πρόσθετα σάκχαρα που περιέχουν τα αθλητικά ποτά.

Σε αυτούς τους τύπους δίαιτας, εστιάστε τη διατροφή σας σε τροφές που περιέχουν πολλά από τα απαραίτητα μέταλλα για να αποτρέψετε μια ανισορροπία που εξακολουθεί να είναι χαμηλή σε υδατάνθρακες. Αυτές οι τροφές περιλαμβάνουν φυλλώδη λαχανικά, θαλασσινό αλάτι, ξηρούς καρπούς και σπόρους, chia, καρπούζι, αβοκάντο, γάλα καρύδας, πράσινο τσάι και ζωμό οστών.

Προπόνηση αντοχής

Οι προπονήσεις που διαρκούν λιγότερο από μία ώρα συνήθως δεν απαιτούν ηλεκτρολύτες. Ωστόσο, εάν προπονείστε για περισσότερο από 1 ώρα ή ιδρώνετε πολύ, τότε είναι συνετό να εξετάσετε την ισορροπία των ηλεκτρολυτών σας με συγκεκριμένες στρατηγικές διατροφής, όπως ένα συμπλήρωμα ηλεκτρολυτών.

Η επιδιόρθωση: Φέρτε μαζί σας ένα διάλυμα ηλεκτρολύτη όταν συμμετέχετε σε προπόνηση αντοχής. Η έρευνα δείχνει ότι τα πλούσια σε ηλεκτρολύτες ποτά προλαμβάνουν καλύτερα τις μυϊκές κράμπες σε σύγκριση με την κατανάλωση καθαρού νερού.

Είναι επίσης συνετό να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τροφές που περιέχουν τα απαραίτητα μέταλλα για την πρόληψη μιας ανισορροπίας που συζητήθηκε παραπάνω, καθώς και επιλογές πλούσιες σε υδατάνθρακες όπως φασόλια και όσπρια, γλυκοπατάτες, μπανάνες, νερό καρύδας, χυμούς λαχανικών, βρώμη και πορτοκάλια.

Πολύ χαμηλές θερμίδες δίαιτες ή γρήγορη απώλεια βάρους

Οι δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων και η γρήγορη απώλεια βάρους δεν συνιστώνται για τους περισσότερους ανθρώπους και πρέπει να γίνονται μόνο υπό ιατρική παρακολούθηση. Εάν έχετε κάνει δίαιτα με υπερβολικό έλλειμμα θερμίδων ή έχετε χάσει σημαντικό ποσό βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα, μπορεί να καταλήξετε με ανισορροπία ηλεκτρολυτών λόγω ανεπαρκούς πρόσληψης θρεπτικών συστατικών.

Μερικές φορές οι ηλικιωμένοι με χαμηλή όρεξη καταλήγουν να καταναλώνουν επίσης πολύ λίγες θερμίδες και μέταλλα. Οι ανισορροπίες ηλεκτρολυτών είναι πιο συχνές σε αυτήν την ομάδα ανθρώπων.

Η επιδιόρθωση: Καταναλώστε όλα τα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα που αναφέρονται στις προηγούμενες ενότητες. Σκεφτείτε επίσης να πάρετε ένα συμπλήρωμα ηλεκτρολυτών, αλλά συζητήστε τη διατροφή σας και την απώλεια βάρους με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Η γρήγορη απώλεια βάρους και η κατανάλωση ελάχιστων θερμίδων δεν είναι υγιές ή βιώσιμο για τους περισσότερους ανθρώπους και απαιτεί ιατρική συμβουλή.

Προτεινόμενο προϊόν

Συμπλήρωμα Codeage Keto Electrolytes |  Vitacost.com/blog

Η δημοσίευση 5 αιτίες ανισορροπίας ηλεκτρολυτών – και πώς να τις διορθώσετε εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο The Upside από το Vitacost.com.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar